Thursday 31 January 2013

IKAN KUKUS TOMYAM

IKAN KUKUS TOMYAM
Bahan-Bahannya:
1 ekor ikan siakap/kerapu
2 sudu makan paste tomyam - (jika tiada paste tomyam, boleh gunakan 2 kiub tomyam knorr + 4 sudu makan air suam, jadikan paste)
2 batang serai - dititik
5 biji cili padi - dititik
5 helai daun limau purut - disiat sikit

1 inci halia - dihiris
1 pokok daun bawang - dipotong 1 inci
1/2 cawan bawang goreng
2 sudu makan kicap cair
2 sudu makan minyak masak
1 biji tomato - dipotong bulat
kepingan nenas (jika suka)

Cara-caranya:
  1. Bersihkan ikan dan lumurkan paste tomyam ke seluruh ikan.
  2. Taburkan halia, daun limau purut, cili padi dan serai ke atas ikan.
  3. Siram kicap cair dan minyak masak ke atas ikan.
  4. Taburkan hirisan daun bawang dan bawang goreng.
  5. Susun tomato dan nenas di tepi ikan.
  6. Kukus selama 12 - 15 minit.
  7. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



1 comment:

Anonymous said...

Mcm best saja.. Nak try la...tq ye kongsi resepi...