Thursday 20 September 2012

DALCA TOMATO

DALCA TOMATO
Bahan-bahannya:
1 cawan kacang dal - dicuci dan direbus hingga kacang empuk dan pecah-pecah sedikit (Jangan sampai kacang hancur sangat ye. Ada biji2 nya tu yang sedap)

7 biji buah tomato - dibelah dua. (Pilih buah tomato yang mengkal dan jgn ranum sgt)
2 tangkai daun kari
1 sudu makan biji sawi
5 biji cili kering - dicuci dan dipontong2 pendek 1/2 cm

Bahan tumbuk lumat:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

 Cara masak:

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis biji sawi dan daun kari.
  2. Masukkan bahan tumbuk dan cili kering potong. Tumis hingga bawang kekuningan dan wangi.
  3. Masukkan kacang dal yang telah direbus tadi.
  4. Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Gaul rata.
  5. Masukkan buah tomato. Gaul rata. Tudung periuk dan sesekali kacau dengan senduk hingga tomato layu dan agak berair. (Tak perlu masukkan air kerana tomato sendiri sudah berair).
  6. Siap untuk dihidangkan.


No comments: