Tuesday 24 July 2012

AYAM PERCIK

 AYAM PERCIK
Bahan-bahannya:
10 ketul ayam
2 batang serai - dititik
1 helai daun kunyit - dibuang tulang dan dihiris halus
2 helai daun limau purut - dibuang tulang dan dihiris halus
1 keping asam gelugor / air asam jawa
Garam
Gula
Bahan Kisar:
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
2 cawan santan
5 - 6 biji cili kering
3 - 5 biji cili api
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 batang serai - dihiris halus

Cara-caranya:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, 2 batang serai, tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
  2. Masukkan asam gelugor, garam dan gula. Kacau rata.
  3. Masukkan ayam, santan, daun kunyit dan daun limau purut. Masak hingga ayam masak. Asingkan ayam dan kuah terus dididihkan hingga agak pekat. Tutup api.
  4. Masukkan ayam ke dalam oven atau bakar.. (Saya menggunakan double sided non-stick pan) hingga ayam agak garing.
  5. Masukkan ke dalam pinggan hidang dan curah dengan kuah yang lebih tadi. Sedia untuk dinikmati.


No comments: