Friday 15 June 2012

TOMYAM AYAM

 TOMYAM AYAM
Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
1 biji bawang besar - dipotong dadu
1 inci lengkuas - dihiris
2 batang serai - dititik
2 helai daun limau purut
3 sd mkn pes tomyam
1 biji limau nipis - (optional jika pes tomyam tak cukup masam)
5 biji cili api - dititik
bunga kobis
karot merah
putik jagung
Tomato - di potong dadu.
daun sup


Cara memasak:

  1. Didihkan air dalam periuk. (kuantiti air ikut banyak mana sup tomyam yang anda mahu)
  2. Masukkan lengkuas, serai dan bawang besar. Biarkan mendidih lagi.
  3. Masukkan ayam. Biarkan mendidih, masukkan pes tomyam. Gaul rata. Biarkan ayam masak.
  4. Masukkan sayur-sayuran, cili api, daun limau purut dan tomato. Biarkan mendidih.
  5. Masukkan garam, serbuk perasa dan daun sup. Kalau nak guna sos ikan pun boleh utk menggantikan garam. Masak sebentar dan boleh lah tutup api.

No comments: