Monday 11 June 2012

PAVLOVA

PAVLOVA
Bahan
4 biji putih telur
1 cawan castor sugar powder (ayak) - saya guna 1/2 cawan je. Guna gula 
                                                      biasa yang dikisar kering halus pun 
                                                      boleh.
1 sd makan tepung jagung
1sdt cuka
1sdt vanila essen
semangkok fresh cream (ready made)


Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 130 darjah.
  2. Putar (whisk) putih telur hingga kembang /gebu (softpeak).
  3. Masukkan gula sesudu-sesudu hingga habis dan menjadi meringue (bila terbalik tidak jatuh adunan)
  4. Masukkan esen vanila dan putar seketika
  5. kemudian rasa dengan jari kalau dah smooth adunan dan tidak berpasir angkat.
  6. Masukkan tepung jagung yang di ayak dan cuka, kaup dan balik hingga sebati.
  7. Letakkan adunan atas kertas minyak, letak cara bulat 18cm lebar kemudian bakar dalam 1 jam.
  8. Bila sudah masak, JANGAN terus keluarkan dari oven, buka pintu oven dan biarkan pavlova sejuk perlahan2 di dalam oven. Biarkan pavlova benar-benar sejuk sebelum dihias dengan cream.

HIASAN
keluarkan fresh cream dari freezer dan putarkan dengan mode kelajuan maksima sehingga menjadi cream. sapukan atas permukaan pavlova dan susun buah-buahan segar ikut kegemaran (seeloknya buah-buahan yang ada rasa masam2 sikit untuk seimbangkan dengan rasa manis pavlova).


No comments: