Friday 8 June 2012

KARI IKAN BAWAL

KARI IKAN BAWAL
Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal saiz besar - potong ikut sesuai
1 mangkuk santan
1 sudu makan halba campur
3 tangkai daun kari
4 sudu makan serbuk kari ikan
2 biji cili hijau muda - dipotong2 1 inci panjang
Sedikit air asam jawa
Kacang bendi
2 biji tomato - dibelah 2


Bahan hiris:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih

Cara memasak:
  1. Tumis bahan hiris, halba campur hingga wangi.
  2. Masukkan paste kari ikan, cili hijau dan daun kari. Tumis hingga kari betul2 masak.
  3. Masukkan air asam jawa, santan, garam dan serbuk perasa.
  4. Bila sudah mendidih masukkan ikan, bendi dan tomato.
  5. Masak lagi dalam 10 minit. Siap



** Untuk memasak kari ikan, saya lebih suka memasak di dalam kuali supaya mudah untuk saya mengacau dengan sudip. Ikan pun tidak hancur... :))