Thursday 21 June 2012

AYAM MASAK KICAP CENDAWAN CINA

AYAM MASAK KICAP CENDAWAN CINA
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam
6 kuntum cendawan cina kering - direndam hingga lembut
6 sudu makan kicap lemak masin
1/2 keping asam gelugor


Bahan Hiris Nipis:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar

Cara Memasak:

  1. Dalam kuali, tumis bahan hiris hingga wangi.
  2. Masukkan ayam, biar ayam layu sedikit.
  3. Masukkan kicap, gaul rata.
  4. Masukkan air hingga menutupi paras ayam. Gaul rata.
  5. Masukkan cendawan dan asam gelugor. Biar hingga ayam masak dan kuahnya pekat.
  6. Masukkan sedikit serbuk perasa. Tak perlu masukkan garam sebab kicap sudah masin.
  7. Sedia untuk dihidang.

No comments: